Urineverlies & Obstipatie

Urineverlies bij kinderen: kinderfysiotherapie du Quesne

Urineverlies (en ook obstipatie) is lastig en komt regelmatig voor bij kinderen op de basisschool en zelfs middelbare school. Vaker dan mensen denken. Tot de leeftijd van ongeveer vier jaar is urineverlies bij kinderen heel normaal. Als een kind na de vijfde verjaardag nog steeds kleine beetjes plas blijft verliezen, is sprake van incontinentie. Wanneer daarvoor geen medische oorzaak te vinden is, kan behandeling door een kinderfysiotherapeut uitkomst bieden.

Hoe ontstaat urineverlies?

Aan urineverlies bij kinderen kunnen vele oorzaken ten grondslag liggen, zowel lichamelijk als psychisch. De samenwerking tussen blaas en sluitspier is misschien niet optimaal of een kind heeft de bekkenbodemspieren niet goed onder controle. Ook het uitstellen van toiletbezoek of hevige stress kunnen voor urineverlies zorgen, hoewel dit laatste niet vaak voorkomt.

Een stempel op het dagelijks leven

Urineverlies kan een flinke stempel drukken op het levensplezier van een kind. Kinderen met deze klachten voelen zich vaak onzeker en schamen zich voor hun probleem. Soms trekken ze zich terug en willen ze niet meer mee op schoolreisjes, kamp of logeerpartijtjes. Soms zijn ze bang om gepest te worden. Gelukkig kan behandeling door een kinderfysiotherapeut voor goede resultaten kan zorgen.

Naar de kinderfysiotherapeut voor behandeling van urineverlies

Heeft uw kind ook last van urineverlies? En woont u in de omgeving van Noord- of zuid Scharwoude, Oudkarspel, Broek op Langedijk, St. Pancras of Alkmaar (Vroonermeer)? Maak dan eens een afspraak bij du Quesne kinderfysiotherapie. Hier trainen kinderen spelenderwijs onder andere hun bekkenbodemspieren, waarmee ze leren hun plas op te houden.

Het is belangrijk dat een van de ouders hierbij aanwezig is, zodat het kind ook thuis kan oefenen. Voor bekkenbodemtherapie bij urineverlies is een verwijzing nodig van de huisarts of kinderarts. Als het nodig is, werkt de kinderfysiotherapeut samen met een bekkenbodemtherapeut. Soms nemen wij ook contact op met een leerkracht om uit te leggen hoe hij of zij uw kind kan steunen.

Obstipatie

Zo behandelen wij incontinentie, chronische urineweginfecties en obstipatie

 

Sommige kinderen hebben last van incontinentie, chronische urineweginfecties of obstipatie. Heel vervelend. Maar als er geen anatomische afwijking is en ook geen ziekte aan de urinewegen en/of darmen, dan is dit vaak goed te behandelen. Met de juiste oefeningen en adviezen kunnen we de functie van de bekkenbodem verbeteren. Meestal is het probleem daarmee verholpen.

De behandeling

Na het onderzoek starten we met de behandeling. We geven praktische adviezen voor de toilethouding tijdens het plassen en poepen. Ook geven we oefeningen waardoor uw kind het verschil leert voelen tussen spanning en ontspanning. Daarnaast leert uw kind door de oefeningen te voelen waar de bekkenbodem zit en wat hij doet in verschillende situaties.

De adviezen en oefeningen komen in een schriftje te staan (ouder, kind of therapeut schrijft ze op), zodat uw kind ook thuis kan oefenen. Het is belangrijk dat steeds een van de ouders of verzorgers bij de behandeling aanwezig is, zodat die het kind thuis kan begeleiden.

Ieder bezoek duurt een half uur. Na zo’n 8 tot 10 keer is de behandeling afgerond. Meestal zijn de klachten dan duidelijk afgenomen. Als dat niet zo is, dan heeft het weinig zin om maar door te gaan. Het is dan beter om even te kijken hoe het zich ontwikkelt en eventueel later nog een paar keer op herhaling te komen.

Architecture
97%
Interior Design
60%
Brochures
86%

Het onderzoek

Als uw kind een verwijzing heeft i.v.m. incontinentie of obstipatie, begint het onderzoek met een uitgebreide vragenlijst voor het kind en voor de ouders. Daarnaast vragen we u om een aantal dagen te noteren wanneer en hoeveel uw kind drinkt en wanneer en hoeveel er geplast wordt. Ook houdt u een week lang bij hoe vaak uw kind ontlasting heeft en hoe die er uit ziet.

Door deze gegevens krijgt de kinderfysiotherapeut een duidelijk beeld van het probleem.Als dat nodig is, werken we samen met de huisarts en de kinderarts.

Verwijzing

Let wel: heeft uw kind last van urineverlies of verstopping? Dan is het belangrijk om te weten of er geen infecties of anatomische afwijkingen zijn. Ga dus altijd eerst naar een arts.