DCD

DCD bij kinderen: kinderfysiotherapie du Quesne

Bij kinderen met een Developmental Coordination Disorder (DCD) is de motoriek niet goed ontwikkeld. Ogenschijnlijk simpele handelingen zoals veters strikken, eten met bestek, aankleden, tandenpoetsen of vangen van een bal zijn voor deze kinderen vaak erg lastig. Behandeling door een kinderfysiotherapeut kan goede resultaten opleveren.

Symptomen Developmental Coordination Disorder

Coördinatieproblemen, achterstand in motorische vaardigheden, een lage spierspanning of grote bewegingsonrust: het zijn allemaal symptomen van DCD, die vaak in combinatie met elkaar optreden. Een Developmental Coordination Disorder komt voor bij ongeveer 5 tot 10% van de kinderen, vaker bij jongens.  Hoewel veel kinderen met DCD over de problemen heen groeien, is soms behandeling door een kinderfysiotherapeut nodig. Zeker als de stoornis een kind beperkt in het dagelijks leven. Denk aan kinderen die op school niet goed kunnen meekomen met sport en spel, schrijfproblemen hebben of gepest worden om hun onhandigheid.

Behandeling van DCD

Een kinderfysiotherapeut kan de motorische ontwikkeling van kinderen met DCD stimuleren met gerichte oefeningen, ook wel motorische training genoemd. De behandeling verschilt per kind en per probleem en kan gericht zijn op de fijne of grove motoriek. Vaak maakt thuis spelen en oefenen ook onderdeel uit van de behandeling bij DCD. Het helpt als ouders of broertjes en zusjes hen aanmoedigen, want de oefeningen kosten deze kinderen vaak veel moeite.