Schrijfproblemen

Schrijfproblemen bij kinderen: kinderfysiotherapie du Quesne

Een kind kan alleen goed leren schrijven als de motoriek voldoende ontwikkeld is. Hoe moet je een pen vasthouden? Wat is een goede houding? Hoe maak je vloeiende bewegingen? Dat is niet voor ieder kind even eenvoudig. Als een kind motorische schrijfproblemen heeft, kan behandeling door kinderfysiotherapeut du Quesne het grote verschil maken.

Motorische vaardigheden

Dit zijn de vaardigheden die een kind moet hebben om te leren schrijven:

  • Een goede, stabiele zithouding. Als de romp geen stevige basis vormt, zijn de arm en hand niet goed te besturen.
  • Goed ontwikkelde oog-handcoördinatie en fijne motoriek. Het kind moet een potlood in een goede greep vast kunnen houden. Bovendien moet het de beweging kunnen sturen vanuit de arm, de pols en de vingers.
  • Een duidelijke voorkeurshand, het kind is links- of rechtshandig. Als de motoriek nog niet genoeg ontwikkeld is, gebruikt het kind vaak nog beide handen om te schrijven. Halverwege de regel wisselen ze soms van hand.
  • Inzicht in vormen. Het kind moet vormen herkennen en verschillen tussen vormen begrijpen om de letters goed te kunnen leren.

Symptomen van schrijfproblemen

Bij een achterstand in de motorische ontwikkeling valt het vaak in groep 2 of 3 van de basisschool al op dat een kind moeite heeft met fijnere klusjes als tekenen, knutselen, kralen rijgen en veters strikken. Als de leerkracht verwacht dat dit later schrijfproblemen geeft, kan een kinderfysiotherapeut uitkomst bieden.

Behandeling van schrijfproblemen bij kinderen

Na observatie en motorisch onderzoek, kan de behandeling van schrijfproblemen bestaan uit oefeningen ter verbetering van:

  • fijne motoriek
  • schrijfhouding en de potloodgreep
  • vorm van de letters

Kinderfysiotherapeut du Quesne behandelt snel

Vermoedt u dat uw kind last heeft van schrijfproblemen? Of geeft een leerkracht dit aan, of uw kind zelf? Dan kunt u terecht bij kinderfysiotherapeut du Quesne in Noord-Scharwoude (omgeving Noord- en zuid Scharwoude, Oudkarspel, Broek op Langedijk, St. Pancras en Alkmaar(Vroonermeer)). U kunt naar du Quesne kinderfysiotherapie of rechtstreeks contact opnemen met de praktijk.