Voorkeurshouding

Voorkeurshouding bij baby’s: kinderfysiotherapie du Quesne

De schedel van een baby is nog erg zacht. Als een baby een voorkeurshouding heeft, vervormt het hoofdje daardoor makkelijk. Baby’s met een voorkeurshouding draaien hun hoofdje het grootste deel van de tijd in dezelfde richting. Soms zijn een paar eenvoudige tips al genoeg om asymmetrie van de schedel te voorkomen of te herstellen. Als dat niet lukt, kunt u altijd contact opnemen met du Quesne kinderfysiotherapie.

Behandeling van voorkeurshouding & adviezen voor ouders

Een kinderfysiotherapeut kan een baby met een voorkeurshouding behandelen en de ouders adviseren hoe zij dit kunnen verminderen en afplatting van de schedel kunnen voorkomen. Denk hierbij aan oefenadviezen en tips hoe de baby te laten slapen, spelen of het kindje vast te houden. De behandeling verschilt per baby en per probleem dat mogelijk aan de voorkeurshouding ten grondslag ligt, zoals een spierbeschadiging of beperkte beweging in de nekwervels. Wacht niet te lang als u een voorkeurshouding vermoedt. Bij tijdige behandeling is het meestal niet nodig om een helmpje te dragen.

Helmtherapie

Als behandeling door de kinderfysiotherapeut onvoldoende resultaat biedt, kan de kinderarts op de leeftijd van zes maanden een speciaal helmpje voorschrijven. De baby draagt die een half jaar lang 23 uur per dag. Een week voor de 1e verjaardag mag het helmpje af. Let op: vergoeding van helmtherapie bij een voorkeurshouding komt niet meer uit het basispakket van de zorgverzekeraar, maar soms wel uit een aanvullende verzekering. Controleer dit bij uw zorgverzekeraar.

du Quesne kinderfysiotherapie bij voorkeurshouding baby

Denkt u dat uw baby een voorkeurshouding heeft en woont u in de omgeving van Noord- of zuid Scharwoude, Oudkarspel, Broek op Langedijk, St. Pancrasof of Alkmaar (Vroonermeer)? Dan kunt u terecht bij du Quesne kinderfysiotherapie. De kinderfysiotherapeut zal de baby uitvoerig onderzoeken. Als behandeling door een andere specialist nodig of nuttig kan zijn, verwijzen wij u door.