Kinderfysiotherapeut op afstand

Kinderfysiotherapeut op afstand

NOORD-SCHARWOUDE – Lucie du Quesne van Bruchem is kinderfysiotherapeut in Noord-Scharwoude. Tegenwoordig doet ze dat noodgedwongen op afstand. Niet eenvoudig wanneer je bedenkt dat de kinderfysiotherapeut ook veel werkt met baby’s en hele kleine kinderen.

“Het werken op afstand gebeurt met behulp van beveiligd beeldbellen, en veel telefonisch overleg met ouders. De ouders van baby’s maken films en die bekijk ik. Ik geef ze adviezen, eventueel ook door middel van beeldbellen en vraag ze later mij opnieuw een filmpje te sturen.” Ouders van grotere kinderen gaan samen aan de slag. Grotere kinderen probeert ze te stimuleren middels opdrachtpakketten met vooral veel leuke spelletjes erbij om af te wisselen. “Dat geldt zowel voor de kinderen met schrijfproblemen als voor de kinderen met een vertraging van het bewegen. Kinderen met schrijfprobemen leren door veel te tekenen en te kleuren handiger te worden. Ook leren ze om kritisch naar hun werk te kijken. Dan weten ze hoe ze in één keer de juiste vorm kunnen gebruiken. Na een week hebben we dan weer een beeldbelafspraak om te kijken hoe dat gegaan is. Dan heb ik weer een nieuw pakket voor ze, net als bij een gewone behandeling. Samen met collega’s hebben we veel materialen en tips verzameld, die we van elkaar kunnen gebruiken. Zo zijn er veel afwisselende en leuke ideeën beschikbaar. Het is natuurlijk wel belangrijk om de opbouw en de structuur van de behandeling goed in de gaten te houden.” Wat is de feedback die Lucie krijgt van de kinderen en de ouders? “Van kinderen hoor ik dat ze het stom vinden dat ze niet naar school kunnen,  dat ze stijf worden van zo weinig bewegen en dat ze graag buiten met al hun vriendjes en vriendinnetjes zouden willen spelen. Ook missen ze hun juf vaak. Van ouders hoor ik dat het een beetje begint te wennen thuis en de structuur voor de meesten nu wat duidelijker is. Maar ook dat de meeste opdrachten op laptops worden gemaakt en de kinderen dus weinig schrijven op dit moment. Daarmee bouwen ze erg weinig routine op. Ouders zijn erg flexibel en behulpzaam, zodat de  behandeling op deze manier door kan gaan. Kinderen willen ook graag op deze manier meedoen. Dat is boffen!”

“Voor ons als kinderfysiotherapeut is het van belang om zowel de nieuwsberichten als de adviezen van onze beroepsvereniging te volgen. Het landelijk nieuws is voor iedereen hetzelfde. Onze beroepsvereniging heeft het advies gegeven om daar waar het kan op afstand te behandelen en daar waar het moet dichterbij het patiëntje te behandelen met inachtneming van de RIVM richtlijnen en voldoende beschermende maatregelen”, vertelt Lucie. Heeft ze nog een tip voor kinderen? Leuke ideeën voor thuis zijn bijvoorbeeld te vinden op Pinterest: de gekleurde vis en aanverwante tekeningen, voor bewegen en sporten thuis staat er een de beweegkalender op Instagram.” Het is ook erg leuk om mee te doen met de Zappsportworkshop van Nathan Rutjes via Youtube.

 

Dit bericht stond op 19 april 2020 in de Zondagskrant van Langedijk.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *