Materialen voor beginnende schrijvers

Materialen voor beginnende schrijvers

Over schrijfmateralen voor beginnende schrijvers.

Beste lezer.

Deze keer wil ik wat vertellen over de verschillende schrijfmaterialen voor oudste kleuters.

Nu de voorjaarsvakantie achter de rug is, zal er op alle scholen hard gewerkt gaan worden aan het voorbereidend schrijven. Als het goed is weet je kind in maart van groep twee welke hand het meest vaardig is (dominante hand). Daarmee kan hij of zij allerlei  lijntjes, bochtjes, vierkanten, golfjes, kruisjes gaan tekenen. Dat is nodig  om  de letters te kunnen gaan aanleren.

Waar moeten schrijfmaterialen aan voldoen?

  • Het potlood moet comfortabel vasthouden. Dat is voor een beginnende schrijver weer een ander potlood, dan een kindje in groep drie, of vier of bv. groep 8. U vind hierover informatie op bv. de site van het merk Stabilo. Op de verpakking staat ook meestal een leeftijd aangegeven. Je verbetert de pengreep meestal niet door een dwingende greep in een potlood of losse gripjes aan te bieden. Als je pengreep van je kind wil laten verbeteren kun je beter de korte stompjes van de wasco krijtjes geven om mee te werken. Die kun je alleen maar met een goede pengreep vastpakken. Dus gooi de wascokrijtje als ze erg kort zijn niet weg! Dan kan je kind daar prima mee tekenen en kleuren.
  • Een potlood moet een goed effect hebben, een duidelijk lijntje maken of bij kleurpotloden een mooie kleur afgeven. Stiften geven meestal meteen een fraai effect, maar er is nauwelijks verschil of je hard of zacht drukt. Die informatie gebruikt een kind om te leren hoe hard je op een potlood moet drukken om straks bijvoorbeeld een letter te schrijven. Al s je erop let dat de stiften een goede kwaliteit en een comfortabele grip hebben zijn ze natuurlijk leuk om aan je kind te geven.
  • Potloden zijn het prettigst als ze goed geslepen zijn. Leer je kind aan om de potloden regelmatig een mooi scherp puntje te geven.

Verder is het belangrijkste advies: laat je kind met al die mooie materialen veel tekenen en kleuren. Dat geldt ook voor  jongens die het liefst buiten spelen. Juist die jongens zien we veel in de praktijk, omdat  het leren schrijven in groep drie en vier moeite kost.

Leuke sites om materialen te bekijken zijn:

www.deschrijfvriend.nl

www.stabilo.nl

www.fabercastell.nl

Tot de volgende keer.

Groet

Lucie du Quesne

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *