Wat is een scoliose en hoe kun je die bij je kind herkennen?

Wat is een scoliose en hoe kun je die bij je kind herkennen?

Een scoliose is een zijwaartse kromming in de wervelkolom, vrijwel altijd gepaard gaand met een draaiing ofwel een rotatie. In de meeste gevallen zien we een S-bocht. Dat betekent bijvoorbeeld onder in de rug een bocht naar links en bovenin een bocht naar rechts. Doordat aan de borstwervels de ribben aangehecht zijn, draaien die bij een scoliose mee naar achter. Dit wordt ook wel een gibbus genoemd.

Waardoor een scoliose ontstaat is niet altijd bekend. Soms is er sprake van een familiaire factor, maar in de meeste gevallen weten we de oorzaak niet. Dit noemen we een idiopathische scoliose.

“Ik zag mijn dochter in de zomer weer eens in bikini en dacht: Zie ik dat nou goed? Haar ene schouder stond veel hoger dan de andere. Na een bezoek aan de huisarts was het duidelijk dat ze een scoliose had”

Anja, moeder van Saar (13 jaar)

 

Cijfers

In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. De ernst van een scoliose wordt bekeken op een röntgenfoto en wordt uitgedrukt in graden.

Per jaar worden zo’n 6.500 patiënten in een ziekenhuis behandeld, waarvan er ongeveer 600 geopereerd worden. Het aantal mensen dat wordt behandeld voor scoliose stijgt. In 2008 waren in Nederland 6.595 mensen onder behandeling, in 2016 steeg het aantal naar 8.107. Een toename van 21 procent.

Het Algemeen Dagblad publiceerde hierover in september 2018 een artikel.

Wat kun je als ouders doen om erachter te komen of je kind een scoliose heeft?

Doe de buktest!

Tot 2015 werd er gescreend op scoliose door middel van het uitvoeren van de buktest tijdens de reguliere controle bij de GGD. Helaas wordt deze buktest nu niet meer standaard gedaan.

Wil jij weten of je kind een scoliose heeft? De buktest is simpel zelf te doen. Bekijk het filmpje met behulp van onderstaande link en doe de test. Twijfel je? Neem dan contact op met een van onze therapeuten. Het zijn stuk voor stuk professionals en specialisten op het gebied van houding en beweging bij kinderen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *