Een huilbaby of excessief huilen.

Een huilbaby of excessief huilen.

Beste Lezer.

Helaas zijn de eerste weken met een pasgeboren baby vaak spannend. Met hulp van vrienden, familie,  je eigen gevoel voor humor en je gevoel van uit jezelf hoe je een baby kunt verzorgen, kom je een heel eind. Na  ongeveer 6 weken zijn jullie een beetje aan elkaar gewend en komt er een soort ritme in de dagelijkse gang van zaken.

Maar wat nu wanneer je baby’tje zich niet prettig voelt, veel huilt en erg prikkelbaar is. Het is lang niet altijd mogelijk om daarvan de oorzaak te achterhalen. Je huisarts, de jeugdarts en jeugd verpleegkundige zijn zeer deskundig in het begeleiden van  ouders met baby’s die veel (excessief) huilen.

We noemen een baby een huilbaby  wanneer hij of zij meer dan drie uur  op een dag, drie dagen per week  drie weken lang huilt. Maar ook een baby die zo huilt dat ouders dat als problematisch ervaren.

Vaak slapen huilbaby’s kort en drinken onregelmatig, met kleine beetjes. Ze kunnen moeilijk tot rust komen, maaien met armen en benen, maken zich heel boos en zijn ontroostbaar. Daardoor raken ze oververmoeid, net als hun ouders, door de gebroken nachten. U belandt als het ware samen in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken lijkt.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij de meeste huilbaby’s (meer dan 95 procent) geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Als er bij standaard lichamelijk onderzoek geen bijzonderheden worden gevonden, is verder (laboratorium)onderzoek dan ook niet nodig.

 

Maar je  kunt daarbij ook denken aan een kinderfysiotherapeut. Zij geeft je adviezen over het vasthouden, optillen , terugleggen van je baby en leert  je vooral het tempo van je baby’tje volgen. Het tempo van een baby is veel lager dat dat van een volwassene. Kijk maar eens hoe langzaam je baby je vinger volgt wanneer je die voor zijn gezicht beweegt.  Maar ook het aanreiken  van rustige of juist stevige prikkels, met of zonder geluid . Het bewegen en huilen is voor een baby de enige manier om zijn of haar emoties te uiten en om hulp te vragen.

Eén ding is erg belangrijk: laat je baby nooit alleen wanneer het huilt. Hierover is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het op het moment zelf en in zijn of haar toekomst erg nadelige gevolgen heeft.

Daarnaast is het essentieel dat een baby ervaart dat er naar hem of haar geluisterd wordt. Zodat hij om hulp kan vragen wanneer hij of zij die hulp nodig heeft. Dat biedt een veilige hechting aan ouders en dat is essentieel voor naar autonomie .

Wil je overleggen over je baby neem dan contact op via 06-22401185. Dan bespreken we wat de mogelijkheden zijn.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *